Moutsoorten ingedeeld op
type en verkrijgbaarheid. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NAAM |
KLEUR |
MAX STORTING |
OPMERKINGEN |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BROEIMOUTEN |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pilsmout |
3 EBC |
100% |
Basismout voor pilstype bieren. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pale mout |
7 EBC |
100% |
Belgische basismout voor
ale-type bieren. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Münchener mout |
15 EBC |
100% |
Basismout voor amberkleurige
bieren |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Amber mout |
50 EBC |
30% |
Aromarijk. Geeft sterke
moutsmaak. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aroma mout |
150 EBC |
20% |
Donkerste broeimout. Sterk
moutaroma. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CARAMELMOUTEN |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cara-pilsmout |
5 EBC |
5-10% |
Bevordert schuimkraag bij lichte
bieren. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cara-hell mout |
25 EBC |
10-15% |
Voor hefe-weizen, meibok en
blonde abdij. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cara-red |
40 EBC |
10-25% |
Verhoogt moutsmaak, geeft rode
kleur. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cara-amber |
60 EBC |
10-20% |
Gebruikt in tarwebieren, pale
ale en bokbier. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cara-crystal |
120 EBC |
tot 5% voor blond en tot 10% voor donker bier voor caramelsmaak. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Special B |
350 EBC |
15% |
Caramel tot rozijnensmaak voor
stout en abdij. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TARWEMOUTEN |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tarwe licht |
3 EBC |
80% |
Voor kruidige
"broodsmaak" Bevordert schuim. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tarwe donker |
15 EBC |
50% |
Voor donkere tarwebieren,
kruidig en schuim. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ROOSTMOUTEN |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Biscuit |
50 EBC |
5-15% |
Geeft broodaroma. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chocolate ontbitterd |
800 EBC |
5% |
Is zacht vanwege gebrek aan
zemelen. Voor donkere abdijbieren. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chocolate |
900 EBC |
5% |
idem, maar met zemelen. Geeft
hardere smaak. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Black mout |
1400 EBC |
5% |
idem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Black ontbitterd |
1200 EBC |
5% |
Zonder zemelen. Is zacht. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SPECIALE MOUTEN |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rookmout |
5 EBC |
5-10% |
Gerookt op beukenhout. Geeft
rooksmaak. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zuurmout |
6 EBC |
1-10% |
Verlaagt Ph van wort. Bevat 2-4%
melkzuur |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Roggemout |
6 EBC |
mag zelfs tot 100% |
Geeft rogge aroma. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Speltmout |
? |
30% |
Spelt is biologisch en lijkt op
tarwe. Geeft frisheid. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|