Herenblond

Een krachtig, fris en rijk schuimend blond bier

Tips voor het bewaren en inschenken van Herenblond

Het verdient aanbeveling de Herenblond koel en donker te bewaren! In de koelkast is voor dit bier een mooie plek.

Door het flesje rechtop te laten staan, zorgt men ervoor dat de gist naar de bodem kan zakken.

Door het bier voorzichtig in te schenken, voorkomt men een al te overvloedige schuimvorming in het glas. Het laatste bodempje met de gist mag in de fles blijven. Als er bij het schenken toch gist meekomt, dan is dat geen enkel probleem. Sommigen vinden dat zelfs lekker.

Op 27 juli hebben we een bier gebrouwen met de naam Herenblond. Aanleiding voor deze brouw was het volgende bericht van Team Drink van Herenboeren Aan den Drecht op 20 juli 2021:

De Herenboerderij is van start gegaan en al doende zijn we met z’n allen aan het leren. Recent is het Team Drink opgericht.  Het Team gaat zich concentreren op het drinkbare gedeelte van wat de Herenboerderij gaat produceren. Denk aan sappen en siropen, maar ook ciders, bier en wijn. Voor het openingsfeest willen we graag zelf bier gaan brouwen. Dat kan nog niet van wat tot nu toe van het land komt, maar we willen bij het feest jullie een idee geven van wat er mogelijk is.

Wij brouwen al 44 jaar onder de naam De Kraan. Twee van ons, Martien en Jan, hebben zich kort geleden aangesloten bij Herenboeren Aan den Drecht. Zij vonden het een leuk idee om een bijdrage te leveren en de andere drie, Jos, Hans en Bruno, wilden daarbij graag helpen. Op 27 juli 2021 hebben Jos, Hans en Jan de Herenblond gebrouwen volgens onderstaand recept.

Pilsmout: 10 kilogram
Suiker: 1600 gram, vlak voor het einde van de kooktijd toegevoegd
Hop: East Kent Goldings: 70 gram
Hop: Styrian Goldings: 70 gram waarvan 40 gram na het koken toegevoegd, bij 80 graden celsius
Gist: Mangrove Jack French Saison: 2 zakjes van 10 gram
Water: 53 liter waarvan 50 liter maischwater en 3 liter spoelwater
Maisschema: 53 gr / 20 min - 62 gr / 40 min - 72 gr / 30 min - 78 gr /5 min
Kooktijd: 90 min

Hieronder een impressie van de brouwdag

Op 11 augustus hebben Jos, Martien en Jan gebotteld. Bruno heeft ons doppen beschikbaar gesteld uit zijn voorraad van Brouwerij De Oude Rijn. Zelf kon hij helaas zowel bij het brouwen als het bottelen niet aanwezig zijn. Hier volgen de gegevens van het gistings- en bottelproces.

Begin SG: 1066
Eind SG: 1003
Duur gisting: 15 dagen
Bottelsuiker: 230 gram
Geproduceerd bier: 25 liter
Alcoholpercentage: 8,5%
Rijping bij buitentemperatuur: 30 dagen
Lagering in de koelkast: 12 dagen

Inmiddels kwam van het team Drink het bericht dat het geplande openingsfeest niet door kon gaan. In plaats daarvan gaan de flesjes uitgedeeld worden op 25 september, tijdens de wekelijkse uitgifte. Het Team Drink gaat de etiketten verzorgen. In de Herenboeren nieuwsflits van 21 september 2021 wordt het een en ander toegelicht.

Op 25 september staat het bestuur stil bij het feit dat aan de Vriezekoop 4c  sinds 117 dagen de Herenboerderij Aan den Drecht  is gevestigd. Het zou een groots feest worden waar alle leden, omwonenden en organisaties die geholpen hebben bij de realisatie, elkaar zouden kunnen ontmoeten.  Corona heeft echter roet in het eten gegooid; door de onzekerheid over wat wel en niet zou kunnen binnen de richtlijnen op 25 september, is besloten het feest  te verschuiven naar het voorjaar van 2022.
 
Op 1 juni zijn we echt van start gegaan en al op 17 juli werden de eerste voedselpakketten uitgeleverd, dat is een resultaat waarvoor we als bestuur alle leden en de boer willen bedanken. Op de 25ste willen we daarom als bestuur tijdens de uitgifte even stilstaan bij deze unieke prestatie, door alle leden even kort en persoonlijk te bedanken en als aandenken een Herenboeren-waardige attentie te overhandigen.

Wij hopen natuurlijk dat het ooit nog eens mogelijk wordt een “Damesblond” te brouwen dat volledig bestaat uit producten van het “eigen” boerenland. Vooral zelf mouten wordt dan wel een uitdaging.